براى آرامش یافتن در زندگی، که به دنبالش رضایت هم می آید، لازم نيست دنيا را تغيير دهيم و يا دنياى ديگرى را آرزو كنيم و بيافرينيم.
مى توان در همين دنياى ناپايدار، راحت زندگى كرد؛ به شرط آنكه راه آن را بدانيم و يكى از راههاى آن، دل نبستن به دنياست. که در متون دینی برای دلبسته نبودن به دنیا از واژه زهد استفاده شده است. امام على عليه السلام در جملاتى پر معنا مىفرمايد:ثَمَرَةُ الزُّهدِ الرّاحَةُ؛ ميوه زهد، آسودگى است.
(غرر الحكم، ح 6079؛ عيون الحكم والمواعظ، ص 207)
پس نتیجه می گیریم که با زهد به آسودگی و رضایت و آرامش می رسیم. اما به آسودگیِ چه چیزهایی می رسیم؟ رسول خدا صلي الله عليه و آله می فرماید: الزُّهدُ أفضَلُ الرّاحَتَينِ؛ زهد، برترين دو راحتی است.
غرر الحكم: ح ۱۶۵۱.
سوالی که پیش می آید این است که منظور حضرت از دو راحتی چیست؟ برای پاسخ به این سوال لازم است به روایت دیگر حضرت رجوع کنیم. حضرت می فرماید: اَلزُّهدُ فِي الدُّنيا يُريحُ القَلبَ وَ البَدَنَ؛ دلبسته نبودن به دنيا، جان و بدن را آسوده مى كند.
(الخصال، ج 1، ص 73؛ نثر الدرّ، ج 1، ص 170؛ روضة الواعظين، ج 2، ص 441؛ تحف العقول، ص 358.)
پس آن دو راحتی که فرد با زهد به دست می آورد راحتی در قلب و جان و راحتی در بدن.
شاید بگویید برای رسیدن به آرامش و آسودگی، عمل یا صفت های دیگری نیز وجود دارد که به واسطه آن می توان به آرامش رسید. خواهیم گفت بهترین و مهم ترین دستور برای آسودگی همین زهد است. چرا که حضرت علی علیه السلام بزرگترین آسایش را زهد نامیده می فرماید: الزُّهدُ فِي الدُّنيا الرّاحَةُ العُظمى؛ دلبسته نبودن به دنيا، آسايش بزرگ است.
(غرر الحكم، ح 6077)
و اگر کسی راحتی را دوست دارد باید دلبسته نبودن به دنیا را انتخاب کند. در روایت دیگر می فرماید: مَن أحَبَّ الرّاحَةَ فَليُؤثِرِ الزُّهدَ فِي الدُّنيا؛ كسى كه راحتى را دوست دارد، بايد دلبسته نبودن به دنيا را برگزيند.
(عيون الحكم والمواعظ، ص 434)
مسئله دیگر اینکه در گام قبل یعنی صداقت درمانی بیان شد، اگر کسی دروغگو باشد ایمان ندارد.چون کلید هر بدی در درغگویی است. پس برای ایمان داشتن نیاز به راستگویی و در مرحله بعد برای چشیدن شیرینی ایمان و لذت بردن از آن نیاز به زهد و دلبسته نبودن به دنیا است. امام صادق عليه السلام در اين رابطه مى فرمايد: حَرامٌ عَلى قُلوبِكُم أن تَعرِفَ حَلاوَةَ الإِيمانِ حَتّى تَزهَدَ فِي الدُّنيا؛ بر قلب هاى شما حرام است كه شيرينى ايمان را درك كند، تا اينكه از دنيا دل بركند.
بنابراين، آسايش تن و روان و لذّت ايمان، در دلبسته نبودن به دنياست. نمى توان آرزوى زندگى راحت داشت و به راه هاى آن بى اعتنا بود. راحتىِ زندگى را بايد از راه هاى آن به دست آورد.
اما از همه مهم تر این است که چگونه می توان زهد را مستمراً به جوشش در آورد؟چگونه فرد زاهد شود و زاهد بماند؟
سیستم ارسال دیدگاه توسط CComment